Un equip extraordinari
Formen part de la Xarxa LISMIVO el Consell Comarcal del Vallès Oriental i tots els agents de la comarca implicats en la inserció laboral de persones amb diversitat funcional. I comptem amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Això es tradueix en 7 entitats, 8 Centres Especials de Treball, 10 Serveis d’Ocupació de diferents administracions locals i supramunicipals, 2 sindicats i 1 associació d’empresaris. El resultat és més d’un centenar de professionals amb una enorme experiència en la inserció de persones amb diversitat funcional, que col·laboren des de les seves respectives organitzacions per assolir els objectius comuns de la Xarxa LISMIVO.
La Diputació de Barcelona és una institució de govern local que impulsa el progrés i el benestar dels ciutadans del seu àmbit territorial: la província de Barcelona, 311 municipis en xarxa, la qual representa el 24% del total de la superfície de Catalunya i el 74,4% del total de la població catalana (més de cinc milions i mig de persones). Actua directament prestant serveis i, sobretot, en cooperació amb els ajuntaments.
APADIS va iniciar la seva activitat l’any 1994 mitjançant el servei de lleure especialitzat per a persones amb discapacitat i els seus familiars. Anys més tard la seva seu es va traslladar al municipi de Les Franqueses del Vallès possibilitant una atenció sistèmica a moltes famílies i persones amb discapacitat. Gràcies al suport de moltes persones, APADIS ha pogut desenvolupar nombrosos programes sense ànim de lucre.
La Fundació Privada Vallés Oriental (FVO) és una entitat sense ànim de lucre que atén persones amb discapacitat intel·lectual en l’àmbit de Catalunya, amb la finalitat de potenciar el seu benestar i el de les seves famílies. La seva activitat se centra bàsicament en atendre les diferents necessitats que van apareixent a llarg de la vida en l’etapa adulta de la persona amb discapacitat intel·lectual i fomentant al mateix temps la inclusió social i l’autonomia personal.
Som un grup d’entitats sense ànim de lucre que col·laborem amb organitzacions públiques i privades, i que, partint dels nostres valors de solidaritat, compromís i professionalitat, oferim una gran varietat de serveis: jardineria, planta ornamental, manipulats, manteniment i controls d’accessos, producció d’agricultura ecològica… Tots aquests serveis ens permeten donar feina a un centenar de persones amb capacitats diferents.
És una entitat sense afany de lucre que afavoreix la millora de la qualitat de vida, la igualtat d’oportunitats i la inserció sociolaboral. Compta amb un Centre Especial de Treball creat amb l’objectiu principal de realitzar un treball productiu, creant llocs de treball per a persones amb discapacitat; gestiona un pis i dóna suport a l’autonomia a la pròpia llar, facilitant l’accés de la persona amb discapacitat a una vida més independent.
Bolet Ben Fet és un centre especial de treball que forma part del Grup Cooperatiu TEB especialitzat en la inserció social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual que atén i dóna feina vora les mil persones. A la granja de Bolet Ben Fet, a Sant Antoni de Vilamajor, treballen onze persones en la producció ecològica de bolets. La forma de treballar és plenament integradora, oferint una viabilitat plena entre la feina ben feta i les persones que formen part de la cooperativa.
És un centre educatiu públic d’Educació Especial de l’Ajuntament de Barcelona, gestionat pel Consorci d’Educació de Barcelona i situat a Santa Maria de Martorelles. Amb l’aprenentatge productiu, l’alumne consolida les competències professionals amb els treballs al garden propi i en d’altres serveis externs en ens públics o privats. Tot plegat configura un entorn que possibilita l’aprenentatge en situacions reals que afavoriran la posterior inserció laboral.
MORDERED és un centre formació ubicat a Granollers. Els cursos de formació professional per a l’ocupació que ofereix són programes formatius teòrico-pràctics que tenen per finalitat millorar la qualificació professional i/o la capacitat d’inserció laboral mitjançant l’assoliment i el perfeccionament de les competències professionals de les persones treballadores. Tots els cursos s’adrecen a persones treballadores que estan en situació d’atur.
És un servei social especialitzat que, coordinat amb els serveis socials, sanitaris, formatius i laborals, intervé en persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental amb la finalitat de capacitar-les perquè adquireixin les competències necessàries per facilitar la seva inserció laboral. Es realitzen tot tipus de tallers d’entrenament en hàbits laborals; es fa intervenció amb famílies o unitats de convivència i seguiment a través de tutories individuals i treball familiar. Grup específic per joves.
Comissions Obreres
CCOO Vallès Oriental – Maresme – Osona (VORMAROS) també forma part de la Xarxa Lismivo. La presència de les entitats sindicals i, per extensió, dels representants dels treballadors i treballadores, és molt valuosa, atès que permet conèixer la perspectiva d’aquells que en darrera instància treballaran colze a colze amb les persones amb capacitats diferents. A més, els sindicats sempre s’han significat per la defensa dels col·lectius més vulnerables de la societat.
Servei de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Granollers que vol contribuir a la normalització sociolaboral de les persones amb malaltia mental, tinguin o no certificat de discapacitat. OTL les ajuda a accedir al mercat laboral, tant ordinari com protegit, a través d’itineraris personalitzats d’orientació i inserció laboral, fent gestió d’ofertes per empreses i coordinant-se amb tots els agents de la comarca que treballen en salut mental i per a la inserció de persones amb certificat de discapacitat.
Serveis d'ocupació de Cardedeu
Cardedeu és un dels municipis que s’ha implicat a fons amb la Xarxa LISMIVO. Això vol dir que els seus serveis d’ocupació participen en les reunions i activitats de la xarxa, així com en el disseny de l’estratègia global. Aquest fet es tradueix en què els professionals del servei tenen perfectament interioritzat el catàleg de serveis i les possibilitats d’integració que ofereix la Xarxa a les persones amb capacitats diferents, i prioritzen la seva integració en el mercat de treball local.
Santa Maria de Palautordera és un dels municipis que s’ha implicat a fons amb la Xarxa LISMIVO. Això vol dir que els seus serveis d’ocupació participen en les reunions i activitats de la xarxa, així com en el disseny de l’estratègia global. Aquest fet es tradueix en què els professionals del servei tenen perfectament interioritzat el catàleg de serveis i les possibilitats d’integració que ofereix la Xarxa a les persones amb capacitats diferents, i prioritzen la seva integració en el mercat de treball local.
El Consell Comarcal del Vallès Oriental és una administració pública local amb competències de cooperació, coordinació o suplència en relació amb els serveis municipals i de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya. S’ofereix per coordinar, impulsar, i promoure el treball en xarxa, compartint experiències i sumant valors locals, sobretot valor humà, un capital que pot trobar una nova motivació treballant i compartint projectes comuns.
El Centre Especial de Treball Taller Alborada és una entitat que té l’objectiu de crear i mantenir llocs de treball per a persones amb discapacitat psíquica, i d’oferir serveis de suport personal i social a aquestes persones. L’entitat està ubicada a Mollet del Vallès i disposa d’una nau de 500 m2 per a desenvolupar les seves activitats orientades a la impressió i el disseny. Compta amb una plantilla de 48 persones amb discapacitat psíquica.
RAL SCCL és una cooperativa de serveis sense ànim de lucre. La creació d’aquesta empresa té com a finalitat oferir un recurs d’integració laboral per a persones amb discapacitat vetllant per la seva integració laboral, personal i social. També treballa per garantir la igualtat d’oportunitats i la no-discriminació en l’accés a la ocupació i la promoció laboral. El seu funcionament general és avaluat periòdicament i de manera exhaustiva per garantir la qualitat dels serveis.
Grupdem és una cooperativa d’iniciativa social sense afany de lucre fundada el1971. El seu objectiu és l’atenció, promoció i incorporació a la societat de les persones amb discapacitat intel·lectual i en risc d’exclusió social. Actualment compta amb un Centre Ocupacional, un Centre Especial de Treball (CET), el Centre Ocupacional EL TRENCADÍS de Montmeló i el Servei de Suport a l’Autonomia a la Pròpia Llar.
És un servei de l’ajuntament de Granollers que dóna atenció i suport a persones amb autonomia reduïda. El Sírius ofereix orientació sobre productes de suport, adaptació de l’entorn i supressió de barreres arquitectòniques per millorar l’autonomia personal de les persones amb discapacitat, dependència i/o per a facilitar la feina del cuidador. Assessora en la tramitació d’ajudes econòmiques i orienta en la sol·licitud del grau de discapacitat.
L’Escola Pia de Granollers, des de l’àrea de Formació i Empresa dóna un servei gratuït d’assessorament en accions de responsabilitat social centrades en la integració laboral amb la preselecció de candidats que afegeix valor social i competitivitat a les empreses del territori, d’altra banda dóna l’oportunitat a les persones en matèria de formació i acompanyament a la inserció laboral. És també l’entitat representat en el Vallès Oriental del programa INCORPORA de l’Obra Social “la Caixa”.
És l’associació de la Fundación ONCE orientada a millorar les oportunitats laborals de les persones amb discapacitat a través d’accions d’orientació i de millora de l’ocupabilitat. La intermediació laboral és el servei integral que ofereix a les empreses per garantir l’èxit en la selecció, contractació i incorporació de persones amb discapacitat en les seves plantilles. Aquesta atenció personalitzada permet a l’empresari descobrir nous talents que aporten un exemple d’actuació responsable.
APINDEP Ronçana SCCL és una Cooperativa de Consumidors i Usuaris sense ànim de lucre i d’iniciativa social creada el 10 de juny del 2006. El seu objectiu és aconseguir el màxim d’autonomia de les persones. APINDEP incideix en les diferents administracions pel compliment de la normativa, proposant la modificació per la millora de lleis, facilita serveis de suport, assistencials, assessorament i terapèutics, entre altres també té un Centre Ocupacional.
Oferim eines i recursos que facilitin a les empreses la incorporació de bones pràctiques de Responsabilitat Social amb no tan sols criteris econòmics sinó també ètics i socials com a factor de millora de la competitivitat i sostenibilitat en la seva dinàmica empresarial. Ajudem a aconseguir segones oportunitats; treballem el fracàs com factor d’aprenentatge; acompanyem a les persones en dificultat per trobar feina ; i donem suport per implantar la RSE a les Pimes.
UGT Vallès Oriental
La delegació comarcal del sindicat UGT és integrant de la Xarxa LISMIVO, col·labora amb les activitats que s’organitzen i contribueix a dotar-les de major rellevància. La seva experiència en l’organització d’actes amb alt component social i el seu profund coneixement del teixit econòmic i industrial del Vallès Oriental esdevenen un valor afegit del que no convé prescindir. A més, la seva presència garanteix el punt de vista dels representants dels treballadors.
EMFO Mollet del Vallès
L’objectiu de L’Empresa Municipal per a la Formació i l’Ocupació (EMFO) és inserir laboralment a malalts mentals severs que estiguin estables clínicament i motivats per incorporar-se al mercat laboral. Per assolir aquest objectiu, es treballa en coordinació amb els centres derivants, establint un itinerari d’inserció personalitzat, a fi d’assolir la inserció a l’empresa ordinària i l’adquisició i/o la consolidació d’uns hàbits laborals que els permetin mantenir el lloc de treball.
Les Franqueses del Vallès és un dels municipis que s’ha implicat a fons amb la Xarxa LISMIVO. Això vol dir que els seus serveis d’ocupació participen en les reunions i activitats de la xarxa, així com en el disseny de l’estratègia global. Aquest fet es tradueix en què els professionals del servei tenen perfectament interioritzat el catàleg de serveis i les possibilitats d’integració que ofereix la Xarxa a les persones amb capacitats diferents, i prioritzen la seva integració en el mercat de treball local.